Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Πέθανε ο «φωτογράφος της τζαζ» Χέρμαν Λέοναρντ

Σε ηλικία 87 ετών πέθανε το Σάββατο στο Λος Άντζελες ο Αμερικανός φωτογράφος, Χέρμαν Λέοναρντ, που έγινε διάσημος φωτογραφίζοντας τους μεγάλους σταρ της τζαζ από τη δεκαετία του 1940 έως και το 1960, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.
Ο Χέρμαν Λέοναρντ γεννήθηκε το 1923 στην Πενσιλβάνια από Ρουμάνους γονείς και άνοιξε το πρώτο του στούντιο στη Νέα Υόρκη το 1948.
Την εποχή εκείνη σύχναζε σε διάφορα κλαμπ που έπαιζαν τζαζ και κατέληξε σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες να φωτογραφίζει τους μεγάλους μουσικούς που εμφανίζονταν εκεί.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του απαθανάτισε τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου, από τον Τσάρλι Πάρκερ και τον Ντίζι Γκιλέσπι μέχρι την Μπίλι Χόλιντεϊ, τον Ντιουκ Έλινγκτον και τον Μάιλς Ντέιβις.
Φωτογραφίες του κόσμησαν επίσης πολλά εξώφυλλα δίσκων.
Το 1956 ο Μάρλον Μπράντο τον επέλεξε για να τον συνοδεύσει σε ένα ταξίδι στην Άπω Ανατολή.
Κατόπιν εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και ασχολήθηκε με φωτογραφίσεις μόδας και με τη διαφήμιση.
Το 1980 έφυγε για την Ίμπιζα όπου έζησε επτά χρόνια ετοιμάζοντας την έκδοση του πρώτου του βιβλίου αλλά και την πρώτη του έκθεση στο Λονδίνο το 1988.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 επέστρεψε στις ΗΠΑ και στη Νέα Ορλεάνη, όπου επανασυνδέθηκε με τον κόσμο της τζαζ.
Το 2005 όμως ο τυφώνας Κατρίνα κατέστρεψε το σπίτι και το στούντιό του.
Στην πλημμύρα χάθηκαν 8.000 φωτογραφίες του όμως τα αρνητικά τους φυλάσσονταν, ευτυχώς, στο Μουσείο Τέχνης των Νοτίων ΗΠΑ στο Ότζεν.
Ο Χέρμαν Λέοναρντ είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία και φωτογραφίες του εκτίθενται σε διάφορα μουσεία, όπως στο Ινστιτούτο Σμιθσόνια της Ουάσινγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...