Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

H Πάρνηθα μετά την καταστροφή του 2007

Τα τοπία της Πάρνηθας μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007 απεικονίζει ο φωτογράφος Έκτορας Δημησιάνος, σε έκθεση που παρουσιάζεται στη γενέθλια πόλη του, την Κέρκυρα από τις 4 Αυγούστου.

Τον Ιούνιο του 2007, 56.000 στρέμματα της Πάρνηθας αποτεφρώθηκαν μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα. Η φωτιά κατέστρεψε επίσης το μεγαλύτερο μέρος του ελατοδάσους της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, ο Έκτορας Δημησιάνος κατέγραψε με την φωτογραφική του μηχανή το απόκοσμο σκηνικό που άφησε πίσω της η πυρκαγιά: ένα βουνό γεμάτο στάχτες, μπάζα, ερειπωμένα κτίσματα, εικόνες καταστροφής και μετάλλαξης.

«Οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Δημησιάνος κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων και μηνών απεικονίζουν μια Πάρνηθα φρικτά μεταλλαγμένη· θυμίζουν το σκηνικό κάποιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας» αναφέρει ο Γ.Σταθάτος για την έκθεση.

«Την απόκοσμη αίσθηση εντείνουν το όξινα χρώματα που προέκυψαν από την ηθελημένα λανθασμένη επεξεργασία του αρνητικού φιλμ (τεχνική cross-processing). Η χρωματική απόκλιση από την πραγματικότητα αντικατοπτρίζει τη θλάση που διαισθάνεται ο θεατής μπροστά στο αλλοιωμένο τοπίο: ένα βουνό που είχαμε συνηθίσει να το βλέπουμε σκεπασμένο από πάνω έως κάτω με αειθαλές πράσινο, άλλαξε ξαφνικά χρώμα και έγινε σταχτί» αναφέρει.

Η έκθεση παρουσιάζεται από τις 4 έως τις 30 Αυγούστου στην Πινακοθήκη του Δήμου Κερκυραίων-Αίθουσα Τέχνης (Κήπος Παλαιών Ανακτόρων, Κέρκυρα, τηλ. 2661048690).

Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο της PhotoBiennale 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...