Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Σεμινάριο Δημιουργικής Φωτογραφίας

Έναρξη εγγραφών στο νέο κύκλο μαθημάτων του Ελληνικού Κέντρου Φωτογραφίας


Εισηγητές: Ελένη Μουζακίτη, Λάμπρος Παπανικολάτος 
Διάρκεια: 10 εβδομάδες (12 μαθήματα) / 40 ώρες 
Έναρξη: Τρίτη 9 Απριλίου 2014

Στόχος του νέου κύκλου μαθημάτων / σεμιναρίων είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με την αισθητική προσέγγιση της σύγχρονης φωτογραφίας καθώς και με τις βασικές και απαραίτητες τεχνικές γνώσεις που θα βοηθήσουν στην κατανόηση και δημιουργική χρήση της φωτογραφικής γλώσσας. Οι συμμετέχοντες μέσω της διδασκαλίας ωθούνται να πειραματιστούν, να χρησιμοποιήσουν τη φωτογραφία ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης και να αναπτύξουν ο καθένας μία σειρά εικόνων με προσωπικό ύφος και γραφή.


Δομή
Το πρόγραμμα του εργαστηρίου από 2 κύκλους. Κάθε κύκλος αναπτύσσεται σε 12 συναντήσεις κατά τη διάρκεια δέκα εβδομάδων, θέτοντας στο επίκεντρο την καλλιτεχνική, τη θεωρητική και την απαραίτητη τεχνική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει διαλέξεις, παρουσιάσεις φωτογράφων, πρακτική εφαρμογή και κριτική. Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάθεση ασκήσεων, κριτική ανάλυση και συζήτηση με όλη την ομάδα, επισημαίνοντας και αναλύοντας βασικά καλλιτεχνικά και τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν. Με το πέρας του σεμιναρίου πραγματοποιείται παρουσίαση του φωτογραφικού υλικού των συμμετεχόντων.

Πρόγραμμα
Κάθε κύκλος περιλαμβάνει 10 εβδομαδιαίες τρίωρες απογευματινές συναντήσεις (30 ώρες) και 2 πεντάωρες φωτογραφικές περιηγήσεις με τους διδάσκοντες (10 ώρες). Τα μαθήματα του πρώτου κύκλου πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη (πλην αργιών) από τις 9 Απριλίου έως τις 17 Ιουνίου 2014, 17:30-20:30 και οι φωτογραφικές περιηγήσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 13 Απριλίου και το Σάββατο 3 Μαΐου 11:00-16:00.

Θεματικές Ενότητες
Στους 2 κύκλους καλύπτεται ένα εύρος θεματικών όπως:

Α. ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Λειτουργίες της ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής και τεχνικές φωτογραφικής λήψης (είδη μηχανών, είδη φακών, αισθητήρες, μορφές αρχείων, διαφράγματα φακών, ταχύτητα κλείστρου, εστίαση, φωτομέτρηση, βάθος πεδίου, προοπτική, κλπ)
Βασικές αρχές ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας
Φυσικός και τεχνητός φωτισμός, ισορροπία χρώματος
Σύνθεση φωτογραφικού κάδρου
Επιλογή ασκήσεων σε πορτραίτο, αστικό και φυσικό τοπίο, φωτογραφία ντοκουμέντο, φωτογραφία δρόμου

Β. ΙΣΤΟΡΙΑ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Είδη και χρήσεις της φωτογραφίας από το 19ο αι. έως σήμερα (προσωπογραφία, τοπιογραφία, ντοκουμέντο, πολεμικό ρεπορτάζ, ταξιδιωτική-εθνογραφική φωτογραφία, καλλιτεχνικές χρήσεις)
Τάσεις και ρεύματα, σχέσεις και αλληλεπιδράσεις με άλλες τέχνες, σύγχρονες τάσεις και αντιλήψεις

Γ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ – ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
Κριτική προσέγγιση του παραγόμενου υλικού, διαδικασία επιλογής, αφήγηση-αφηγηματική δύναμη, η έννοια της φωτογραφικής σειράς, τρόποι παρουσίασης

Πιστοποιητικό
Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα χορηγηθεί στους συμμετέχοντες πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Περισσότερες πληροφορίες & ∆ηλώσεις συμμετοχής:
http://www.hcp.gr
E: contact@hcp.gr
Τ: 210 9211 750

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...