Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Πέθανε ο φωτογράφος και θεωρητικός Άλαν Σέκουλα

 Εγκατάσταση του Άλαν Σέκουλα στο Κάσελ της Γερμανίας το 2007
Ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς της φωτογραφίας, ο Αμερικανός Άλαν Σέκουλα, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών το βράδυ του Σαββάτου 10 Αυγούστου. Ως καλλιτέχνης και θεωρητικός, επικεντρώθηκε στα μακροοικονομικά συστήματα και σε αυτό που ο ίδιος περιέγραφε ως «φανταστικές και υλικές γεωγραφίες του αναπτυγμένου καπιταλιστικού κόσμου». Υπήρξε επίσης κριτικός, κινηματογραφιστής και συγγραφέας.

Μια από τις πιο φιλόδοξες και ολοκληρωμένες φωτογραφικές δουλειές του ήταν το «Fish story» (1993), έκθεση και βιβλίο, που αναφερόταν στις αλλαγές που έχουν υποστεί τα τελευταία 300 χρόνια οι λιμενικές εγκαταστάσεις και ό,τι τις συνοδεύει: οικονομικές επιχειρήσεις, εργασία. Το αποτέλεσμα της εκτενούς έρευνας και των πολυετών ταξιδιών του συνοψίστηκαν σε μια σειρά από 900 έγχρωμες φωτογραφίες, εγκαταστάσεις διαφανειών και κείμενα που εξετάζουν την επίδραση της παγκοσμιοποίησης στους ανθρώπους και στις κοινότητές τους σε χώρες όπως η Κορέα, η Σκοτία και η Πολωνία μέσα από την απεικόνιση της αυτοματοποίησης και της συχνά απομονωμένης και ανώνυμης εργασίας στη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία. Για τον καλλιτέχνη, τα κοντέινερ με τις γυαλιστερές επιφάνειες που φορτώνονται στα πλοία και συμμετέχουν σε μια ατέρμονη ροή εμπορευμάτων, αποτελούν το «κλειδί» στην παγκοσμιοποίηση.

Ο πολωνικής καταγωγής Άλαν Σέκουλα γεννήθηκε στην Πενσιλβανία το 1951. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφική τέχνη στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 κι επηρεάστηκε από το κίνημα της «εννοιολογικής τέχνης», σύμφωνα με το οποίο η ιδέα ενός έργου έχει μεγαλύτερη σημασία από τη φυσική αναπαράστασή του. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με ταινίες, βίντεο, φωτογραφικά άλμπουμ, εγκαταστάσεις διαφανειών και ήχου.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με τον Νόελ Μπερτς στη δημιουργία μιας σειράς ντοκιμαντέρ, ενώ το φιλμ τους «Forgotten Space» που μιλάει για τις καταστροφικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης κέρδισε το Ειδικό Βραβείο Κριτικών στην ενότητα Ορίζοντες (Special Orizzonti Jury Prize) στο 67ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας 2010.

Το έργο του Σέκουλα είχε διεθνή αναγνώριση και ο ίδιος είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία και υποτροφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...