Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Διάλεξη του φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη στην Ξάνθη

Η black box και το φωτογραφικό εργαστήρι της ΦΕΞάνθης διοργανώνει διάλεξη του φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου ώρα 19:00 στο Σπίτι Πολιτισμού Ξάνθης. 

Ο διεθνούς φήμης φωτογράφος και επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του Reuters στην Ελλάδα, μιλά για την φωτογραφία ρεπορτάζ και παρουσιάζει μέρος του έργου του δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να τον γνωρίσει από κοντά. Είσοδος 5€  Τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ  (YANNIS BEHRAKIS)

Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε φωτογραφία στον ΑΚΤΟ και πήρε BA in arts στο Middlesex University. Στα τέλη του 1987 άρχισε συνεργασία με το πρακτορείο REUTERS. Και σήμερα κατέχει μια θέση chief photographer στο μεγαλύτερο ειδησεογραφικό πρακτορείο του κόσμου. Κάλυψε μεγάλα γεγονότα στην Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία, όπως τους πολέμους και εμφύλιες συρράξεις στην Κροατία, Βοσνία, Κόσοβο, Αλβανία, Τσετσενία, Λίβανο, τον πρώτο και δεύτερο πόλεμο του Κόλπου το 1990 και 2003, επίσης τον πόλεμο στη Σομαλία, τη Σιέρα Λεόνε, το Αφγανιστάν και το Κουρδιστάν, τις αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη, τις ταραχές στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, το πόλεμο του 2009 στη Γάζα, την κηδεία του Αγιατολαχ Χομεϊνί στο Ιράν, μεγάλα πολιτικά γεγονότα στη Δυτική Ευρώπη, τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία το Ιράν και το Κασμίρ, έκανε αποστολές στη Βόρεια Αφρική και Εγγύς Ανατολή και πρόσφατα κάλυπτε τις αλλαγές στην Αίγυπτο, Τυνησία και Λιβύη (Αραβική άνοιξη) . Επίσης, κάλυψε μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως 4 Ολυμπιακούς αγώνες και το «Μουντιάλ» στην Αμερική το 1994. Από το 2008 μέχρι το 2010 διατελούσε διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος το πρακτορείου στο Ισραήλ και Παλαιστίνη.
Βραβεία: Ανάμεσα σε δεκάδες διεθνείς βραβεύσεις ξεχωρίζουν οι εξής: το 1998 το 2002 και το 2004 αναγορεύτηκε κορυφαίος Ευρωπαίος φωτορεπόρτερ της χρονιάς από την Fuji στο Λονδίνο την Βαρκελώνη και την Ρώμη αντίστοιχα, το 2000 στο Άμστερνταμ του απενεμήθη το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ειδήσεις» (General news stories) στον παγκόσμιο φωτογραφικό διαγωνισμό World Press Photo για μια σειρά 12 φωτογραφιών από το Κόσσοβο. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από το Overseas Press Club of America στη Νέα Υόρκη για το καλύτερο ξένο ρεπορτάζ στις ΗΠΑ το πιο σημαντικό βραβείο για ξένους ανταποκριτές στην Αμερική. Το 2000 του απενεμήθη το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το 2002 κέρδισε το παγκόσμιο βραβείο πολεμικών ανταποκριτών Bayeux στο Παρίσι από βετεράνους της απόβασης στη Νορμανδία και το 2003 και 2009 βραβεία στον παγκόσμιο διαγωνισμό China International press photo.contest και το 2011 βραβεύτηκε από τον διαγωνισμό Best of Photojournalism στις Ηνωμένες πολιτείες. Έχει κερδίσει τον τίτλο του Έλληνα φωτορεπόρτερ της χρονιάς 7 φορές από την Fuji.

Η πρώτη ατομική έκθεση του «Αφγανιστάν 2001» στο Ζάππειο το 2002 εγκαινιάστηκε από τον τότε πρόεδρο της δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και μαζί με την UNICEF από πωλήσεις αφισών και άλλων ειδών μαζεύτηκε ένα σημαντικό ποσό που δόθηκε στα παιδιά του Αφγανιστάν. 
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...