Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Έκθεση φωτογραφίας «Σπουδή στο Σουρεαλισμό»

Με την έκθεση «Σπουδή στο Σουρεαλισμό», που παρουσιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, ολοκληρώνεται η 2η διοργάνωση του «Contrast / Αντίθεση: Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης».

Για την έκθεση
Ο σουρεαλισμός, ως ιστορικό κίνημα στην τέχνη, συνεχίζει να επηρεάζει το έργο πολλών φωτογράφων. Η φωτογραφία εκφράζεται πολλές φορές μέσω σουρεαλιστικών στοιχείων που εντοπίζονται ακόμη και στις πιο απλές καθημερινές εικόνες, ενώ συχνά εμφανίζονται χωρίς την πρόθεση του δημιουργού. Ζητούμενο της ομαδικής έκθεσης / παραγωγής είναι η αναζήτηση των σουρεαλιστικών στοιχείων στη δουλειά σύγχρονων φωτογράφων, καθώς και η παραγωγή νέων φωτογραφιών με αναφορές στο σουρεαλιστικό κίνημα και τα χαρακτηριστικά του. Εξερευνήθηκαν θέματα σχετικά με το ασυνείδητο, το όνειρο, τη φαντασία, το παράλογο και το παρανοϊκό.

Στην έκθεση αυτή, ο σουρεαλισμός παρουσιάζεται με σκηνοθετημένες λήψεις, ειδικές τεχνικές (light-painting), πειραματικές τεχνικές (καύση φωτοευαίσθητων υλικών), ψηφιακή επεξεργασία (μοντάζ, κολάζ, σολαριζασιόν), αλλά και καθαρές ρεαλιστικές λήψεις που περιέχουν μια δεύτερη σουρεαλιστική ανάγνωση.


Το «Contrast / Αντίθεση: Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης» στη δεύτερη διοργάνωσή του ανέπτυξε και εξέλιξε την λογική της πρώτης, καθώς και των τεσσάρων διοργανώσεων της «Φωτογραφίας στα καφέ-μπαρ της Θεσσαλονίκης» που προηγήθηκε του Contrast. Η εμπειρία που αποκτήθηκε στο μεταξύ, η επικοινωνία με το φωτογραφικό κοινό, καθώς και η δυναμική σύνδεση που προέκυψε μεταξύ φωτογράφων και ομάδων, διαμόρφωσαν το φετινό φεστιβάλ. Η ιδέα ήταν η δημιουργία ενός πιο συγκροτημένου και συμπαγούς Φεστιβάλ, μοιρασμένου σε επτά μεγάλες ομαδικές εκθέσεις, τις οποίες θα επιμελούνται επώνυμοι φωτογράφοι από διαφορετικές ομάδες. Ζητούμενο αποτέλεσε η πολυφωνία και η ευρύτητα των απόψεων, που δίνει μεγαλύτερο πεδίο δράσης σε περισσότερους φωτογράφους.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...