Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Ο γκουρού της φωτογραφίας συμβουλεύει...

Όταν καμία κάμερα δεν μπορούσε να πλησιάσει τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και τη σύζυγο του Κέιτ Μίντλετον στη «βασιλική βάφτιση», ένας φωτογράφος κλήθηκε να απαθανατίσει το ευχάριστο γεγονός: ο Jason Bell! Τι συμβουλεύει τους επίδοξους φωτογράφους;


Διάσημος για τα πορταίτα του, έχει φωτογραφήσει κάποιους από τους μεγαλύτερους stars, μεταξύ άλλων, τους Sir Paul McCartney, David Beckham, Kate Winslet και Halle Berry. Όταν καμία κάμερα δεν μπορούσε να πλησιάσει τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και τη σύζυγο του Κέιτ Μίντλετον στη «βασιλική βάφτιση», ήταν ο μοναδικός φωτογράφος  που κλήθηκε να 
«καλύψει» το ευχάριστο γεγονός. Ειναι ο Jason Bell και συμβουλεύει τους επίδοξους φωτογράφους...


Ξεκίνα μικρός
«Ο κόσμος συχνά με ρωτά πότε αποφάσισα να γίνω φωτογράφος. Η απάντηση είναι, δεν έγινα, πάντα ήμουν. Από παιδί. Έχω φωτογραφίες που φαίνομαι να κρατάω μηχανή σε ηλικίαν 5 ετών. Δεν ήταν δική μου απόφαση. Πάντα τραβούσα φωτυογραφίες!»

Πάρε δουλειά για το σπίτι!
«Για μένα μία υπέροχη φωτογραφία είναι κάτι περισσότερο από το να βλέπεις κάτι όμορφο σε αυτή. Φαντάζομαι ότι ένα πορτραίτο θα είναι καλύτερο αν προσπαθήσεις να βγάλεις κάτι άλλο από το πρόσωπο που φωτογραφίζεις, από αυτό που βλέπουν οι περισσότεροι. Πάντα ερευνώ τους ανθρώπους πριν τους φωτογραφήσω. Πάρε δουλειά για το σπίτι. Αν προσπαθείς να πεις κάτι για κάποιον, οφείλεις να ξέρεις ποιος είναι αυτός για το οποίον θέλεις κάτι να πεις».

Πες ναι στην εκπαίδευση:
«Πήγα στο πανεπιστήμιο, παρόλο που κατά κάποιο τρόπο το μίσησα γιατί αισθάνθηκα ότι διέκοπτε την πορεία μου στη φωτογραφία. Σπούδασα πολιτικές επιστήμες και οικονομικά, αλλά ένιωσα ότι είχα ένα δεύτερο πλάνο. Κάτι που θα μπορούσα να κάνω σε περόπτωση που η φωτογραφία δεν προχωρούσε».

Κάνε focus
«Πρέπει να κάνεις focus στη δουλειά σου και στα ενδιαφέροντα σου. Για μένα, ήξερα ότι το αντικείμενο μου, ήταν τα πορτραίτα. Ακούγεται τετριμμένο αλλά πρέπει να εξασκηθείς και να τραβήξεις πολλές φωτογραφίες. Μάθε τι σε ευχαριστεί και ποιο στιλ σου αρέσει!»

Μάθετε να χρησιμοποιείτε το φιλμ
«Βλέπω πολλούς νέους φωτογράφους που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν το φιλμ και λένε «θα το φτιάξουμε μετά» το οποίο θεωρώ -πρώτον-τεμπελιά και -δεύτερον- πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί κανείς να «φτιάξει μετά». Δεν έχει βρεθεί ακόμα το υποκατάστατο της σωστής λήψης!»

Μην φρικάρετε!
«Η φωτογράφηση για την ταινία The Man of Steel στην οποία είχα βάλει στη σειρά 12 σταρ, ήταν ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει. Έπρεπε να πω: Κέβιν Κόνστερ μπρορείς να κουνηθείςν λίγο: Amy Adams θα σε πείραζε να κάνεις αυτό;». Μέρος της δουλειάς είναι να αντιμετωπίζεις πίεση. Μην φρικάρεις! Πρέπει να είσαι ψύχραιμος καπετάνιος στο πλοίο!»

Μάθε να λες όχι
«Πρέπει να προσέχεις. Αν δεν είχα καλό ατζέντη, πιθανότατα θα είχα πει σε όλα ναι! Δεν είμαι σνομπ και ποτέ δεν θα έλεγα κάνω μόνο Χόλιγουντ. Αλλά η αλήθεια είναι, πως αν αρχίσεις να φωτογραφίζεις πρωταγωνιστές της σαπουνόπερας δεν θα σου ζητηθεί να φωτογραφήσεις μεγάλους σταρ»

Πες cheeese!
«Κάνω τα πάντα για να βγάλω μία φωτογραφία όπως θέλω. Θα γίνω ανόητος, θα λέω βλακείες για να κάνω τον άλλον να γελάσει. Αλλά όταν δεν κρατάω την φωτογραφική μηχανή, ανησυχώ μήπως φαίνομαι χαζός! Για αυτό αν μπορείς να πεις «cheeeese», απλά πες το!»

Κατάλαβε ότι ο καθένας έχει τη δική του ομορφιά:
«Μπορείς να κάνεις τους πάντες να μοιάζουν με τη Χάλι Μπέρι! Όχι! Και να μην το προσπαθήσετε. Δεν πιστεύω σε μία ιδανική ομορφιά αλλά στον τρόπο που μπορεί ο φωτογράφος να κάνει τους ανθρώπους να μοιάζουν καλύτεροι και να βγάζουν τον καλύτερο τους εαυτό προς τα έξω!»

Ποτέ μη ρωτήσεις «Γιατί εμένα;»
Δεν ξέρω πως προέκυψε το θέμα με τη βασιλική βάφτιση. Μάλλον κάλεσαν τον ατζέντη μου. Όπως και να έχει ποτέ δεν θα έλεγα "γιατί διαλέξατε εμένα;" Δεν δείχνει αυτοπεποίθηση αν πεις κάτι τέτοιο. Στο συγκεκριμένο project δεν είχα άγχος. Ήμουν ψύχραιμος και σκέφτηκα ότι ήταν μία δουλειά όπως όλες οι άλλες!'Εμεινα ευχαριστημένος και με το αποτέλεσμα. Είναι χαρούμενοι άνθρωποι και ήταν μία ευχάριστη περίσταση. Θα το έκανα ξανά, αν μου το ζητούσαν!»
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...