Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ο Σερραίος φωτογράφος Μιχάλης Κωνσταντινίδης 1ος Πανευρωπαϊκός νικητής 2013

Παγκόσμιος διαγωνισμός φωτογραφίας "Αιολική ενέργεια" 

Μετά την πανευρωπαϊκή πρωτιά το 2007 στον διαγωνισμό για την... παγκόσμια ημέρα του Ανέμου,ο Σερραίος φωτογράφος Μιχάλης Κωνσταντινίδης έξι χρόνια μετά επαναλαμβάνει την ίδια διάκριση.Πρώτος στην Ευρώπη και πάλι στον φετινό παγκόσμιο διαγωνισμό της EWEA με χιλιάδες συμμετοχές από 67 χώρες του πλανήτη.

Το Δελτίο Τύπου για το νικητή του διαγωνισμού
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC) προκήρυξαν παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα : «Ανακαλύψτε ιστορίες Αιολικής Ενέργειας».

Οι νικητές ανακοινώθηκαν 15 Ιουνίου 2013, την ημέρα όπου όλος ο πλανήτης «ανακαλύπτει την δύναμη του ανέμου».

Χιλιάδες φωτογράφοι από 67 και πλέον χώρες του πλανήτη συμμετείχαν και φέτος, παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό υλικό που προωθεί τόσο σε επίπεδο εικόνας όσο και σε νοηματικό, την ανάγκη για στροφή της ανθρωπότητας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Αιολική.

Την Ευρώπη για άλλη μια φορά εκπροσωπεί ένας διακεκριμένος Έλληνας φωτογράφος, παλιός γνώριμος του διαγωνισμού, όπου το 2007 κέρδισε πάλι την πρώτη θέση.

Ο λόγος για τον ταλαντούχο Μιχάλη Κωνσταντινίδη, πολυβραβευμένο φωτογράφο σε Ελλάδα και εξωτερικό ο οποίος την τελευταία πενταετία ειδικεύεται πλέον στην καλλιτεχνική φωτογραφία με θέμα το περιβάλλον και την Αιολική Ενέργεια.

Η φωτογραφία του δικαίως ξεχώρισε ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές για το άψογο κάδρο και την ασυνήθιστη οπτική γωνία του θέματος.

Οι φωτογραφίες που κέρδισαν, θα εκτεθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλες τον Ιούνιο και θα δημοσιευθούν στα περιοδικά 'Recharge' και 'Wind Directions'

Το βιογραφικό του Μιχάλη Κωνσταντινίδη
Ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στις Σέρρες και σπούδασε νοσηλευτική. Τα τελευταία 2 χρόνια εργάζεται ως νοσηλευτής σε νοσοκομείο στην Αθήνα. Διδάσκει την τέχνη της φωτογραφίας, από το 1995 στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σερρών του Υπουργείου Πολιτισμού και παλαιότερα στα Κ.Ε.Ε Σερρών του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο Ευρωπαϊκό Σωματείο Λειτουργών Παραστατικών Τεχνών, στο πρόγραμμα Αισθητικής Αγωγής του Δήμου Ν. Ζίχνης και στο 3ο Γυμνάσιο Σερρών. Εργάστηκε από το 1994 έως το 2010 επαγγελματικά ως φωτογράφος.

Τα τελευταία 15 χρόνια είναι υπεύθυνος της φωτογραφικής ομάδας «Πρότυπο φωτογραφικό εργαστήρι Σερρών» που αριθμεί περίπου 60 άτομα με αξιόλογη δραστηριότητα στις Σέρρες.

Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στη Ν.Ε.Λ.Ε. Σερρών και επιμορφωτικά σεμινάρια φωτογραφίας και κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, αλλά και να ανταλλάξει απόψεις με σημαντικούς καλλιτέχνες του είδους.


Βραβεύτηκε ως φωτογράφος της UNESCO Σερρών, για τη συλλογή και την παρουσίαση φωτογραφιών με θέμα «Ο δρόμος της ελιάς»,

Τιμήθηκε με 28 βραβεία και επαίνους σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και 5 πανευρωπαϊκούς, ενώ απαριθμεί 15 ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Ελλάδα και 45 ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κατέκτησε την πρώτη θέση στον Πανευρωπαϊκό φωτογραφικό διαγωνισμό της E.W.E.A με θέμα την αιολική ενέργεια το 2007, ενώ μια άλλη φωτογραφία του, με θέμα και πάλι την αιολική ενέργεια, βρίσκεται ανάμεσα στις 500 καλύτερες παγκοσμίως και επιλέχθηκε στον 27ο διαγωνισμό του γαλλικού περιοδικού Photo.Το 2009 μία ακόμα φωτογραφία με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κερδίζει την πρώτη πανελλήνια θέση ανάμεσα σε 1250 φωτογράφους.

Το1999 επιμελήθηκε την πρώτη έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος με τίτλο «Αγιορείτικες όψεις».

Το 2009 εξέδωσε το λεύκωμα με τίτλο Ταξίδι μυσταγωγικό στην Αθωνική πολιτεία (εκδ. Σταμούλη).

Το 2013 κυκλοφόρησε το λεύκωμα «Προσκύνημα στην Αθωνική Πολιτεία»(εκδ.Δημοκρατία)


Με τη δύναμη του ανέμου Γράφει ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης
Προσπαθώντας να συμβάλλω και εγώ με όποια μέσα διαθέτω στην παγκόσμια προσπάθεια για να διασωθεί ότι έχει απομείνει από το περιβάλλον, επιστράτευσα την ιδιότητα μου ,αυτή του φωτογράφου και άρχισα μια εκστρατεία καταγραφής ανανεώσιμων μορφών ενέργειας εστιάζοντας κυρίως στην αιολική από το 2005.

Το 2005 βρέθηκα στο αιολικό πάρκο Σιδηροκάστρου Σερρών όπου με τον φωτογραφικό μου φακό, κατέγραψα την μαγική λειτουργία των ανεμογεννητριών χάρη στις οποίες η περιοχή εκεί είναι πια ενεργειακά αυτόνομη.

Μια από τις φωτογραφίες αυτές, επιλέχθηκε ανάμεσα σε 2500 συμμετοχές από όλη την Ευρώπη και απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Ευρωπαϊκό φωτογραφικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε από την European Wind Energy Association (EWEA) σε συνεργασία με το γαλλικό φωτογραφικό περιοδικό «Photo» σαν μέρος της καμπάνιας για την Ευρωπαϊκή Αιολική Ημέρα.

Στη φύση εναποθέτουμε και πάλι τις ελπίδες μας για ζωή, εμείς οι άνθρωποι, οι ίδιοι που την καταστρέφουμε…

Ζητάμε από αυτή να αναγνωρίσει την ανάγκη μας να συνεχίσουμε να υπάρχουμε…

Έτσι, συνδέουμε τη νέα με την παλαιότερη γνώση και δημιουργούμε θεόρατες μηχανές - κράμα από ατσάλι και Νου- και τις προσφέρουμε δώρο στον Αίολο.

Και εκείνος, για αντάλλαγμα, επιτρέπει στις μηχανές να μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική ενέργεια…

Συνομωσία μυστική μεταξύ ανθρώπου , θεού και μηχανής. Αν είσαι τυχερός, μπορείς για μια φορά στη ζωή σου να «ακούσεις» τη συνομιλία….

Η καταστροφή και η ρύπανση του περιβάλλοντος αποτελεί ένα σοβαρό, οξύ, υγειονομικό, κοινωνικό και διεθνές πρόβλημα που προσωπικά με θλίβει.
Η προστασία του περιβάλλοντος ή ότι έχει απομείνει από αυτό, είναι υπόθεση όλων μας.

Ο καθένας μας δίνει τον δικό του προσωπικό αγώνα.
Αυτός είναι ο δικός μου…

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...