Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας "Ειρήνη Είναι"

Η διεθνής ΜΚΟ «Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία» διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά το διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας «Ειρήνη Είναι» από την 6η Απριλίου μέχρι τις 31 Ιουλίου 2012.

Οι συμμετοχές γίνονται αποκλειστικά από την ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.eirinieinai.gr . Εκεί μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρούν τους όρους συμμετοχής και ακριβείς οδηγίες. Η ιστοσελίδα του διαγωνισμού θα δέχεται συμμετοχές από τις 6 Απριλίου στις 15:00.
Θα υπάρχουν 2 κατηγορίες συμμετοχών:
1.Γενική
2.Μαθητικές
Θεωρούμε πως η Τέχνη, και συγκεκριμένα αυτή της Φωτογραφίας, δεν είναι ανεπηρέαστη από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία. Επίσης πιστεύουμε πως είναι ενεργός παράγοντας προς μια υπέρβαση των δεδομένων κοινωνικών συνθηκών. Αυτή την περίοδο η ανθρωπότητα βιώνει μια περίοδο κρίσης και πρωτοφανών αλλαγών, με ταυτόχρονη αύξηση της βίας σε όλες τις μορφές της, σε κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο, κάτι που σίγουρα δεν καθιστά «Ειρήνη»... Παράλληλα όμως, ακριβώς λόγω των παραπάνω, έχουν αρχίσει να προτείνονται και να προβάλλονται ή να υλοποιούνται  παραδείγματα λύσεων που μέχρι χτες θεωρούνταν εξαιρετικά δύσκολα ή δεν τα είχαμε φανταστεί ποτέ. Λύσεις που προάγουν την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό, τη διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα, την ισορροπία με το περιβάλλον, αναγκαίες δηλαδή προϋποθέσεις για την ύπαρξη μιας πραγματικής «Ειρήνης» στον Κόσμο. 
Αυτή ακριβώς την αντίθεση, καλούνται να αποτυπώσουν οι συμμετέχοντες φωτογράφοι. Να προβάλλουν μια εικόνα που αντικατοπτρίζει αυτό που δεν είναι Ειρήνη, δίπλα σε μια άλλη που θα αντικατοπτρίζει αυτό που είναι Ειρήνη στο ίδιο θέμα. Παραδείγματα μπορεί να είναι από όλα τα ανθρώπινα περιβάλλοντα: υγεία, εκπαίδευση, εργασία, κοινωνικές συνθήκες, περιβάλλον, ανθρώπινη πολυμορφία, ανθρώπινες σχέσεις κλπ. Δεν ζητείται η ανάδειξη των αντιφάσεων του σημερινού κόσμου, αλλά η ανάδειξη θετικών παραδειγμάτων σε αντίθεση με την υπάρχουσα μη «ειρηνική» συνθήκη που υπάρχει.
Οι φωτογραφίες μπορούν να είναι έγχρωμες, ασπρόμαυρες ή προϊόντα επεξεργασίας. Το ζητούμενο είναι ένα «δίπτυχο» με οποιαδήποτε τεχνική και φορμά θέλει ο φωτογράφος. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να υποβάλλουν μέχρι 4 «δίπτυχα».
 Η διαδικασία θα είναι η εξής:
- επιλέγω τις φωτογραφίες που θέλω να υποβάλλω (αρνητική εικόνα – θετική εικόνα)
- συμπληρώνω την φόρμα συμμετοχής on line και «ανεβάζω» τις δύο φωτογραφίες που απαρτίζουν το δίπτυχό μου.
- επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι 4 φορές.
 Οι μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, μπορούν να υποβάλλουν μόνο στην κατηγορία που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για αυτούς.
Με τη λήξη του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στην 21η Σεπτεμβρίου 2012, παγκόσμια ημέρα της Ειρήνης.
Στα 20 καλύτερα «δίπτυχα» θα απονεμηθεί έπαινος από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO.
Στα 10 καλύτερα «δίπτυχα» της κατηγορίας «Μαθητικές» εκτός του έπαινου, θα απονεμηθεί και από μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή SONY DSC-S5000 προσφορά της SONY HELLAS S.A..
Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Γ.Γ. Νέας Γενιάς, ενώ  υποστηρίζεται επίσημα μέχρι στιγμής από 10 φωτογραφικές λέσχες και ομάδες στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, για το 2012 υποστηρίζει την πρωτοβουλία «Μέσα στον εφιάλτη, έχω ένα όνειρο» της ΜΚΟ Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...