Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Με το βλέµµα στις περιηγήσεις, τις πυρκαγιές και το Αγιον Ορος

Εντυπωσιακή απήχηση είχε η Φωτοµπιενάλε της Θεσσαλονίκης.  Τα εκατοντάδες ενσταντανέ της είδαν περισσότεροι από 120.000  επισκέπτες των κοντά 50 εκθέσεων. «Σταρ» της διοργάνωσης ήταν η έκθεση µε φωτογραφίες των περιηγητών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα «Από τον Βόσπορο στην Αδριατική», που συγκέντρωσε πάνω από 50.000 βλέµµατα. Υπ αυτές τις συνθήκες οι οργανωτές επεκτείνουν τη λειτουργία της Μπιενάλε ώς το τέλος του χρόνου, εγκαινιάζοντας και δύο νέες εκθέσεις, µαζί µε µία ακόµη, απολογιστικού χαρακτήρα
Εµειναν στον... Τόπο οι περισσότεροι από 120.000 επισκέπτες στις 50 εκθέσεις της φετινής οµότιτλης και οµοθέµατης Φωτοµπιενάλε, που παρά τους αρχικούς σχεδιασµούς και τις προσδοκίες ξεπέρασε και σε χρόνο και σε «τόπο» κάθε προηγούµενο.

Ο «Χρόνος» _ η προ διετίας Φωτοµπιενάλε του 2008 µε το ανάλογο θέµα _ διήρκεσε µόλις δύο µήνες, για τέσσερις πήγαινε ο φετινός «Τόπος», που θα ξεπεράσει τους έξι σε διάρκεια και κάθε προηγούµενο σε επισκεψιµότητα και ο «Λόγος» _ η θεµατική της επόµενης διοργάνωσης (2012) _ άρχισε ήδη να ετοιµάζεται.

Η έκθεση που συγκέντρωσε τον µεγαλύτερο αριθµό επισκεπτών (περίπου 50.000) ήταν αυτή µε τον τίτλο «Από τον Βόσπορο στην Αδριατική: Γάλλοι φωτογράφοι ανακαλύπτουν τα µνηµεία των Βαλκανίων, 1878-1914». Στην έκθεση αυτή φιλοξενούνταν 180 φωτογραφικές καταγραφές των µνηµείων των Βαλκανίων, όπως αυτά απαθανατίστηκαν από γάλλους φωτογράφους την περίοδο 1878 έως 1914 _ η πρώτη παρουσίαση έγινε πέρυσι στην Conciergerie, την πρώην φοβερή φυλακή στο Ιl de la cite του Σηκουάνα, στο Παρίσι.

Οταν ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη, η έκθεση φιλοξενήθηκε στο εσωτερικό ενός άλλου εθνικού ιστορικού µνηµείου: της Ροτόντας (Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Θεσσαλονίκης). Στην Ελλάδα οι σπάνιες αυτοχρωµικές εικόνες µνηµείων των Βαλκανίων εκτέθηκαν στους χώρους της Ροτόντας το δίµηνο Ιουνίου - Ιουλίου.

Εικαστικές, φωτογραφικές, εικονικές και νοητικές «βουτιές» σε τόπους µακρινούς, αλλά και «έσω» τόπους, γεωγραφικούς αλλά και ιστορικούς, κοινωνιολογικούς, «κοινούς» αλλά και µοναδικούς, πολιτικούς αλλά και «κυτταρικούς» έκαναν οι επισκέπτες της Φωτοµπιενάλε, που παρά τη συνέχειά της µε θεµατικές εκθέσεις επιχειρεί τώρα _ στον έκτο µήνα της παρατεταµένης λειτουργίας της _ και µια µεγάλη απολογιστικού τύπου έκθεσηδιοργάνωση στο…επιχειρησιακό κέντρο της, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Τη µεγάλη απολογιστική έκθεση που ετοιµάζεται θα συνθέσουν δεκάδες έργα (ένα-δύο ενδεικτικά από κάθε έκθεση που διοργανώθηκε από την έναρξη της Φωτοµπιενάλε τον περασµένο Ιούνιο µέχρι σήµερα), καθώς και υλικό (ηλεκτρονικό αρχείο και βίντεο µε συνεντεύξεις και εικόνες) από τους έλληνες και τους ξένους δηµιουργούς που µετείχαν στη Φωτοµπιενάλε.

Σύµφωνα µε τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μουσείου Φωτογραφίας (του µοναδικού µουσείου φωτογραφίας στη χώρα) και «ψυχή» της Φωτοµπιενάλε κ. Βαγγέλη Ιωακειµίδη, «η απρόσµενη επιτυχία της διοργάνωσης δηµιουργεί πρόσθετες υποχρεώσεις για οργάνωση και ανταπόδοση της εµπιστοσύνης και του ενδιαφέροντος των δεκάδων χιλιάδων θεατών-επισκεπτών των εκθέσεων». Στη Φωτοµπιενάλε «Τόπος» οι εκθέσεις έφτασαν τις 60, οι συµµετέχοντες δηµιουργοί τούς 188 (102 από 25 χώρες, 86 Ελληνες) και οι εκθεσιακοί χώροι-τόποι που χρησιµοποιήθηκαν τους 35.

Στο πλαίσιο της Φωτοµπιενάλε, εκθέσεις µεταφέρθηκαν και παρουσιάστηκαν και σε 11 πόλεις της χώρας (Σέρρες, Κρήτη, Χίος κ.α.) ενώ έως 28 Νοεµβρίου δείγµα της Φωτοµπιενάλε παρουσιάζεται στο Τορίνο της Ιταλίας µε ενδεικτικά έργα πέντε καλλιτεχνών υπό τον τίτλο «Σύγχρονες µατιές στο ελληνικό τοπίο».
ΙΝFΟ
Εως 30 Δεκεµβρίου θα διαρκέσει  λόγω επιτυχίας  η Φωτοµπιενάλε της Θεσσαλονίκης. Χορηγός επικοινωνίας: «ΤΑ ΝΕΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...