Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Πέθανε o Μπιλ Επριτζ, ο φωτορεπόρτερ της δολοφονίας του Ρόμπερτ Κένεντι


Με τον φακό του αιχμαλώτισε την Ιστορία. Ο αμερικανός φωτογράφος Μπιλ Επριτζ είχε την τύχη, την τιμή και την ιστορική ευθύνη να παρακολουθήσει, για λογαριασμό του περιοδικού Life, τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντι εκείνες τις μοιραίες μέρες του Ιουνίου του 1968, στην καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών: Τον φωτογράφισε σε ομιλίες του στο Λος Αντζελες, σε συναντήσεις με απλούς ανθρώπους, σε πανηγυρισμούς για τη νίκη του την στην Πολιτεία της Καλιφόρνια - νίκη η οποία και του εξασφάλιζε ουσιαστικά το χρίσμα -, τον φωτογράφισε νεκρό. Ηταν 5 Ιουνίου 1968.


Ο Μπιλ Επριτζ πέθανε το βράδυ της Πέμπτης σε ηλικία 75 ετών. Οπως ανακοίνωσε η εθνική ένωση φωτορεπόρτερ των ΗΠΑ (ΝΡΡΑ), ο Επριτζ νοσηλευόταν εδώ και αρκετές εβδομάδες στο Ντάνμπερι του Κονέκτικατ με σηψαιμία εξαιτίας ενός τραύματος στο χέρι.

Δείτε εδώ τη σειρά ιστορικών φωτογραφιών του Μπιλ Επριτζ με τον Ρόμπερτ Κένεντι.

Η εικόνα για την οποία ο Επριτζ έμελλε να μείνει στην Ιστορία ήταν εκείνη που αποτύπωσε και μια στιγμή της Ιστορίας του 20ου αιώνα: Είναι η ασπρόμαυρη φωτογραφία που έδειχνε τον Ρόμπερτ Κένεντι να κείτεται στο έδαφος σε μια λίμνη αίματος, ενώ σκύβει προς αυτόν ένα αγόρι, ο Χουάν Ρομέρο, ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου «Ambassador» του Λος Αντζελες, όπου ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης δολοφονήθηκε.

Αν είχε ζήσει ο Ρόμπερτ Κένεντι πιθανόν στις εκλογές του Νοεμβρίου 1968 να μην κέρδιζε ο Ρεπουμπλικανός Ρίτσαρντ Νίξον και ο πόλεμος του Βιετνάμ να μην είχε εκείνη την δραματική κλιμάκωση. Αν είχε ζήσει ο Κένεντι η Αμερική θα ήταν αλλιώς και μάλλον ο κόσμος θα ήταν αλλιώς. Αυτή τη στιγμή της απελπισίας και του τέλους ενός αμερικανικού ονείρου αιχμαλώτισε με το ασπρόμαυρο φιλμ του ο Μπιλ Επριτζ...

Ο Επριτζ σε όλη σχεδόν την σταδιοδρομία του εργάστηκε για το περιοδικό Life και αργότερα για το περιοδικό Sports Illustrated.

Κάλυψε για το Life τις επαναστάσεις στην Λατινική Αμερική, πολιτικές εκστρατείες, την άφιξη των Μπιτλς στις ΗΠΑ, τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ακούραστος εργάτης της εικόνας και του φωτορεπορτάζ ο Επριτζ δούλευε προτού νοσηλευτεί για την έκδοση ενός συλλεκτικού λευκώματος με φωτογραφίες των Beatles από τις θρυλικές περιοδείες τους στις ΗΠΑ τη δεκαετία του '60 το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2014.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...