Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Εκθεση για τη «φωτογράφο Άννα Βιχ» στο Ινστιτούτο Γκαίτε


Οι γάτες στα καρέ της δεν είναι νωχελικά κατοικίδια αιλουροειδή, αλλά ζώα που καταφέρνουν να επιβιώσουν στην σκληρή ύπαιθρο. 

Ο αρχαίος Ελαιώνας της Αθήνας – στη δεκαετία του '70 – είναι ένας απλός σκουπιδότοπος που δεν αφήνει το περιθώριο για μια ρομαντική ματιά πάνω στην σχέση σύγχρονης Ελλάδας και κλασικής αρχαιότητας. Και η Αθήνα, δεν είναι καρτ ποστάλ, αλλά μια χαοτική μητρόπολη στο μεταίχμιο του μοντερνισμού και της αυθαιρεσίας.

Ο φωτογραφικός φακός της γερμανίδας φωτογράφου Άννας Βιχ (που πέθανε το 1998, στα 49 της χρόνια), δεν κατέγραψε την πραγματικότητα της δεκαετίας του 70 στην Αθήνα με μια φολκλόρ ματιά. Το αντίθετο. Ο φακός της έγινε φορέας της σκληρής αλήθειας, στον αντίποδα των μύθων.

Η ίδια, παιδί του Μάη του '68 και μιας Γερμανίας που έβγαινε βαριά πληγωμένη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κουβαλούσε την ενοχή του ναζισμού, όπως όλη η γενιά της και αφού έζησε για καιρό στο Παρίσι, έφτασε στην χώρα μας, το 1975.

Εδώ, βιοπορισμού ένεκα, εργάστηκε στον ελληνικό κινηματογράφο και μάλιστα στην κοπή αρνητικού, μια δουλειά που σήμερα δεν υπάρχει.

Γρήγορα, μάλιστα, επέλεξε αισθητικό στρατόπεδο, γοητεύθηκε από την φιλμική γραφή ακατάτακτων κινηματογραφιστών και μάλιστα πήρε έναν μικρό ρόλο στην τελευταία ταινία του Σταύρου Τορνέ «Ένας Ερωδιός για τη Γερμανία».

Παράλληλα εργαζόταν ως φωτογράφος σε διάφορα έντυπα, δίδασκε φωτογραφία και σιωπηλά αποτύπωνε με τον φακό της την Αθήνα, τις γάτες, τον Ελαιώνα.

«Βλέποντας τα όμορφα και πολύ παλιά δέντρα που απέμειναν στην περιοχή του Ελαιώνα της Αθήνας σκεπτόμουνα ότι ανάμεσα στα θαυμάσια πάρκα της Ευρώπης θα μπορούσε να προστεθεί ένα ακόμα: ένας Ελαιώνας! Ένα πολιτισμικό τοπίο, μια πηγή απόλαυσης», θα πει η ίδια που χώρισε σε θεματικές ενότητες την φωτογραφική της δουλειά (από Ελλάδα και Γερμανία) και σήμερα με μια έκθεση στο Ινστιτούτο Γκαίτε, το κοινό θα μπορεί να ξεναγηθεί σε μια άλλη εποχή από τον απομυθοποιητικό φακό της.

«Η φωτογράφος Άννα Βιχ - Μια Αθηναία», έκθεση στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16, τηλ. 210-3661.000). Αύριο, Tετάρτη, στις 20.00, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Καπλανίδη «Άννα Βιχ-Φωτογράφος, Μια ταινία για την Άννα», που θα προλογίσει ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...