Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Εκθεση φωτογραφίας στην Καλαμάτα από τον Μίμη Ζώη


Τα πιο κρυφά χαμόγελα, τις πιο μύχιες σκέψεις, τα μεγαλύτερα ερωτηματικά των αγαπημένων του φίλων και θαμώνων του καφέ "Στο Κύμα" απαθανάτισε με τον φωτογραφικό του φακό και το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό του βλέμμα ο φωτογράφος Δημήτρης Ζώης (Μίμης για τους πιο πολλούς γνωστούς του).

Η συγκεκριμένη έκθεση φωτογραφίας του εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ -πού αλλού;- "Στο Κύμα", Ναυαρίνου 167 στην Καλαμάτα, και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου. Τα πορτρέτα είναι ένα αποτέλεσμα που προέκυψε από συλλογή φωτογραφιών εδώ και 2-3 χρόνια, ενώ η ιδέα της έκθεσης ανήκει στον Ανδρέα Ζαγάκο και την Αννα Γονατίδου από το "Κύμα".

Πολλές στιγμές, αμέτρητες, όπως τα φωτογραφικά "κλικ"... Θαμώνες, φίλοι, περαστικοί, άνθρωποι γελαστοί ή και όχι, όλοι αποτυπώθηκαν σε αυθόρμητο, φυσικό στυλ στο φωτογραφικό χαρτί του Μίμη Ζώη. Η μία φωτογραφία τοποθετήθηκε κοντά στην άλλη - κι έτσι φάνηκαν οι αντιθέσεις και παράλληλα η ομορφιά της διαφορετικότητας των ανθρώπων...

«Οι περισσότεροι δεν μου "έδιναν" κάτι από μόνοι τους όταν βρίσκονταν μπροστά στο φακό... Προσπαθούσα εγώ να "βγάλω" κάτι από τον καθένα. Για μένα ήταν αυτό το μεγάλο όφελος. Η δυσκολία που μου έβγαλε το κάθε πρόσωπο. Ο "τύπος" που μου παρουσιαζόταν και ο "τύπος" που έβλεπα εγώ», μας εξηγεί ο φωτογράφος.

Εκτός από το κομμάτι των πορτρέτων, ο κ. Ζώης στην έκθεσή του αυτή παρουσιάζει και μια σειρά εικαστικές φωτογραφίες από τοπία της φύσης και της πόλης - στις οποίες όμως υπάρχει πάντα ανθρώπινη παρουσία. Η φωτογραφία που του έδωσε την ιδέα γι' αυτή τη σειρά είναι εκείνη που κοσμεί και το flyer της έκθεσης: Ενα μεγάλο αιωνόβιο δέντρο σε γκρίζο φόντο κι από κάτω ένας περιπατητής. «Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα τοπία που φωτογράφιζα μου φαίνονταν λειψά, αν δεν υπήρχε μέσα σε αυτά ο ανθρώπινος παράγοντας...» προσθέτει ο καλλιτέχνης.

Ετσι,στις φωτογραφίες του αυτές θα δούμε έναν ψαρά, ένα χωρικό, έναν άνθρωπο της πόλης και πολλούς άλλους, να αναδεικνύονται ως οι σιωπηλοί πρωταγωνιστές των νοσταλγικών του εικόνων, με μια τόσο διακριτική αλλά και τόσο δυναμική παράλληλα παρουσία, μέσα σ' αυτές.
Επόμενο βήμα -αν οι συνθήκες βοηθήσουν- θα είναι η έκδοση ενός σχετικού με την έκθεση λευκώματος. Η επόμενη δουλειά του Μίμη Ζώη θα αφορά πανοραμικές φωτογραφίες από τόπους και σημεία της Μεσσηνίας και της Καλαμάτας.

Να σημειωθεί πως την έκθεση στηρίζουν το "Κύμα", ο Πολιτιστικός Αντίλογος, το κατάστημα "Πολύτροπον", τα φροντιστήρια "Νέο Θεμέλιο" και "Κάλλια Ταβουλάρη", το ταξιδιωτικό γραφείο Zafeiropoulos Travel και η αντιπροσωπεία Opel Δημητρούλιας.

Ρεπορτάζ  Γιούλα Σαρδέλη eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...