Χρυσή Βίζα ειδήσεων έλαβε ο Λοράν βαν ντερ Στοκτ του πρακτορείου Getty Images για λογαριασμό της εφημερίδας «Le Monde», για το σύνολο της φωτογραφικής έρευνας στη Συρία το φθινόπωρο του 2012 |
Η εμφύλια κρίση στη Συρία, ξεσπάσματα οικογενειακής βίας και ιστορίες για τη θέση της γυναίκας διακρίθηκαν στον διαγωνισμό του φεστιβάλ φωτορεπορτάζ στο Περπινιάν της Νότιας Γαλλίας
Και η 25η διοργάνωση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα φιλοξενεί την ουσία του φωτορεπορτάζ. Δηλαδή ιστορίες οι οποίες απαντάνε στα πέντε ερωτήματα: «ποιος», «τι», «γιατί», «πότε», «πού».
«Πιστεύω κυρίως στους επαγγελματίες δημοσιογράφους - φωτογράφους. Απαιτώ να υπάρχει εξακριβωμένη πληροφορία πίσω από την εικόνα. Η πηγή της είδησης είναι η πιο σημαντική παράμετρος για μένα», λέει στα «ΝΕΑ» ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης Ζαν Φρανσουά Λερουά, υπογραμμίζοντας τη διαφορά μεταξύ επαγγελματία φωτορεπόρτερ κι ερασιτεχνικής φωτογραφίας.
Ο ίδιος αναφέρεται στην ανάγκη να δουλεύει κανείς με διαπιστευμένους φωτορεπόρτερ, με επαγγελματίες των μεγάλων πρακτορείων ειδήσεων και όχι με ερασιτέχνες μπλόγκερ. «Αν δεν γνωρίζουμε την ταυτότητα της πηγής τής φωτογραφίας, πώς μπορούμε να ξέρουμε αν η εικόνα δεν είναι κατασκευασμένη; Στη Συρία, την περασμένη χρονιά, μια μπλόγκερ δήλωνε λεσβία και έλεγε ότι απειλείται η ζωή της εξαιτίας της σεξουαλικότητάς της. Ξεσηκώθηκαν όλοι για να τη βοηθήσουν και αποδείχθηκε ότι η ιστορία της ήταν πλαστή. Πώς ξέρω λοιπόν ότι δεν κατασκευάστηκε η εικόνα της από τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας; Αν όμως αυτή την ιστορία την παραλάβω από έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων ή του Ρόιτερ, η βαρύτητα της είδησης είναι διαφορετική», επισημαίνει ο Ζαν Φρανσουά Λερουά.
Ο φωτογράφος ως δημοσιογράφος είναι ο κεντρικός άξονας του διαγωνισμού φωτογραφίας του Visa pour l' Image. Εδώ, φέτος, παρελαύνουν εικόνες που έχουν ως θέμα πολέμους, κρίσεις, αθλήματα, τέχνη, περιβάλλον, επιστήμη. Ακόμη, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι χώρες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και βέβαια η Ελλάδα.
Ανάμεσα στους δεκάδες φωτογράφους συμμετέχει και ο Ελληνας Αγγελος Τζωρτζίνης για δεύτερη φορά. Είχε πάρει μέρος πέρυσι με τη δουλειά του για τις διαδηλώσεις στην Ελλάδα εν μέσω Μνημονίων. Και φέτος παρουσιάζει τις εικόνες του από τα πρόσφατα επεισόδια στην Τουρκία.
ΤΙΜΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.
Το φεστιβάλ του Περπινιάν που συμπληρώνει ένα τέταρτο του αιώνα φιλοξενεί αφιέρωμα στη δουλειά του άγγλου βετεράνου πολεμικού ανταποκριτή Ντον ΜακΚάλιν. Ο 78χρονος φωτορεπόρτερ είναι εκείνος που κάλυψε τα δραματικά γεγονότα της Κύπρου το 1964, τους πολέμους του Βιετνάμ, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Kάθε χρόνο οι διοργανωτές του Visa pour l' Image παραλαμβάνουν τουλάχιστον 4.000 φωτογραφίες που καθεμία αναφέρεται σε διαφορετικές ιστορίες από όλα τα μέρη του πλανήτη. Η φετινή επιλογή διατρέχει τις συνεχείς μεταβολές σε εμπόλεμες περιοχές, στην καθημερινότητα των πολιτών, την απώλεια της στέγης τους.
Ο Πορτογάλος Χοάο Σίλβα, ο οποίος έχασε και τα δύο του πόδια από έκρηξη νάρκης στο Αφγανιστάν το 2010, θα παρουσιάσει μια επιλογή από θέματά του για την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», ενώ ο Βραζιλιάνος Ραφαέλ Φάμπρες εκθέτει το ρεπορτάζ για τις δυνάμεις αστυνομικών που καταπολεμούν το οργανωμένο έγκλημα στις φαβέλες του Ρίο ντε Ζανέιρο στη Βραζιλία.
Εφη Φαλίδα / TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!