Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

"Η Κρήτη και η Αττική υποδέχονται τους πρόσφυγες του 22''

«ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ» ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΜΑΡΚΟΥ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Με επιτυχία έγιναν τα εγκαίνια της εντυπωσιακής έκθεσης που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής η Περιφέρεια Κρήτης και ο δήμος Ηρακλείου

 Ξαναζωντανεύουν οι εντυπωσιακές σκηνές υποδοχής στην Κρήτη και την Αθήνα των προσφύγων του 1922, μέσα από την έκθεση του ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων που συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Κρήτης-ΠΕ Ηρακλείου  και το δήμο Ηρακλείου στην Βασιλική του Αγ. Μάρκου. Η έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες παρουσία κλήρου, εκπροσώπων της Βουλής, τοπικών αρχών και πολιτών-καταγράφει και αποτυπώνει μέσα από φωτογραφίες, έγγραφα και χάρτες τη διπλή εμπειρία της υποδοχής των προσφύγων του 1922 στην Αττική και την Κρήτη. Τα τεκμήρια που παρουσιάζονται προέρχονται από τις συλλογές προσφυγικών συλλόγων και βιβλιοθηκών Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Λασιθίου και Χανίων, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, τα ΓΑΚ Νομού Λασιθίου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», καθώς και από ιδιωτικές συλλογές προσφύγων, απογόνων προσφύγων και μελετητών.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, μίλησε ο γενικός γραμματέας της Βουλής Αθανάσιος Παπαιωάννου ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Μειμαράκη. Ο κ. Παπαιωάννου  αναφέρθηκε στα διδάγματα που μπορεί να εξαχθούν από τη γρήγορη μετάβαση από το θρίαμβο της Συνθήκης των Σεβρών στην Καταστροφή του 1922 και από την καταστροφή αυτή στη δημιουργική τετραετία 1928-1932. Στη συνέχεια μίλησε ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής καθηγητής Παύλος Σούρλας ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους παραχώρησαν υλικό και εργάστηκαν για την έκθεση.  Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργος Πιτσούλης, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη , που απουσίαζαν στην Αθήνα λόγω υπηρεσιακών αναγκών, και ευχαρίστησε το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για την συνεργασία. Παράλληλα επεσήμανε ότι, «Μνήμες από περιγραφές  παππούδων πολλών από εμάς σίγουρα είναι ζωντανές και η έκθεση αυτή αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής για τις χαμένες πατρίδες αλλά και για τους ίδιους που βίωσαν τον ξεριζωμό. Φέτος, συμπληρώνονται 91 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ένα γεγονός που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την φυσιογνωμία του Ηρακλείου, της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Άνθρωποι πρόσφυγες πια, με πολλές αρετές και χαρίσματα έφτασαν εδώ και συνέβαλλαν καθοριστικά στην κοινωνικοοικονομική αλλά και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας». 

Χαιρετισμό επίσης εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη απεύθυνε ο αντιδήμαρχος Μανόλης Βασιλάκης, ο οποίος συνεχάρη την Βουλή και το Ίδρυμα για την πρωτοβουλία τους και τόνισε την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση των εγκαινίων ήταν ο προϊστάμενος της Βικελαίας Βιβλιοθήκης κ. Δημήτρης Σάββας ο οποίος μίλησε με θέμα: «Πρόσφυγες: οι άνθρωποι που τίμησαν σφράγισαν με τον ερχομό και την παρουσία τους τη φυσιογνωμία της πολιτείας του Μεγάλου Κάστρου».  Η Μικρασιατική καταστροφή, όπως τόνισε με έμφαση ο ομιλητής, «δεν είναι η μεγαλύτερη του αιώνα μας, αλλά η μεγαλύτερη των αιώνων, διότι τέτοιο όλεθρο μαζική σφαγή, φωτιά και αφανισμό, εγώ τουλάχιστον που διάβαζα από παιδί και παρακολουθούσα, δεν έχω γνωρίσει. Έχουν γίνει πολλές καταστροφές στους αιώνες, όμως τέτοια εξαφάνιση πολλών ατόμων μαζί δεν έχει γίνει, ούτε και με τέτοιο τρόπο που έγινε αυτή η δική μας τραγωδία, η μικρασιατική καταστροφή. Σήμερα 91 χρόνια μετά, ευλαβικά υποκλινόμαστε στη μνήμη των νεκρών εκείνης της εποχής, αναπολώντας ταυτόχρονα τις μέρες δόξας και μεγαλείου που αξιώθηκε να ζήσει η Σμύρνη των Ελλήνων»!

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιος Βερνιδάκης (ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου και αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης)  ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Δημήτρης Καρατζάνης, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Αεράκης Νίκος Γιαλυτάκης Βαγγέλης Σισαμάκης, Νίκος Δημόπουλος, ο Νίκος Ματζαμπετάκης, ο πρώην βουλευτής Στέλιος Ματζαμπετάκης, στελέχη της Περιφέρειας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Ξυλούρης, Πόπη Δασκαλάκη, Νεκτάριος Σερμάκης άλλοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, σύλλογοι Μικρασιατών, και πλήθος κόσμου.

Η παρουσίαση αλλά και η ξενάγηση στην έκθεση έγιναν από τα στελέχη του Ιδρύματος της Βουλής Άννα Ενεπεκίδου και Πόπη Τζωρτζάτου.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 26 Σεπτεμβρίου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά 9:00 – 13:30 / 18:00 – 21:00 και Σάββατο 9:00 – 13:30-Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2813-409000


crete2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...