Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Ρόδος: Έκθεση φωτογραφίας του Δημ. Προκοπίου


Το Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Προκοπίου με τίτλο: «Νυχτερινός Εσπερινός» 


Τα εγκαίνια της έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στο Γαλλικό Κατάλυμα (οδός Ιπποτών, Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου), θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 και ώρα 20:30. 
Διάρκεια έκθεσης: 24 έως 29 Αυγούστου 2013 
Με την υποστήριξη: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης 
Επιμέλεια: Μάνος Αναστασιάδης 

Στην έκθεση του Δημήτρη Προκοπίου παρουσιάζεται μια φωτογραφική αναδρομή στις ευρωπαϊκές πόλεις. Οι εικόνες προέρχονται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, την Μάλτα, την Ισπανία και τα Κανάρια Νησιά της, παράλληλα παρουσιάζονται εικόνες από την Ρόδο αλλά και άλλους τόπους της Ελλάδας . Πρόσωπα στο περιβάλλον, στον αστικό χώρο που συσχετίζεται με τη φύση. Η ατμόσφαιρα κυριαρχεί δίνοντας συναισθηματικά εναύσματα. Η απεικόνιση συχνά τη νύχτα ή το απόγευμα εντάσσει τον θεατή στην πολύπλοκη γοητεία του θέματος, συχνά σε δύσκολες φωτογραφικές συνθήκες, στην εικαστική ομορφιά του....


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Δημήτρης Προκοπίου γεννήθηκε στο Βόλο το 1972. Έκτοτε κατοικεί στην Αθηνά. Είναι φωτογράφος, εκπαιδευτικός, και υποψήφιος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Συνεργάζεται με την εφημερίδα «Ροδιακή».
Eίναι μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης από το 2003. Παρακολούθησε σεμινάρια του Φωτογραφικού Κύκλου το 1996.
Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Παρίσι, στη Χαιδελβέργη, στη Βουδαπέστη, στην Μακρινίτσα, στην Ερμούπολη, στη Θήρα, στη Σάμο και στον Πειραιά.

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις διεθνείς και πανελλήνιες στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη, στο ʼμστερνταμ, στη Ρόδο, στην Κω, στη Σάμο, στο Βόλο, στα Τρίκαλα στη Λευκάδα, στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, στην Ξάνθη, στο Λάυκο και στην Μακρινίτσα Πηλίου, στην Κυπαρίσσια και στην Ερμουπόλη.

Ο φωτογράφος αναφέρει:
«Από μικρός μου άρεσε να ταξιδεύω , από την φωτογραφική μου αρχή φωτογραφίζω πόλεις τη νύχτα και τη μέρα. Η νυκτερινή ατμόσφαιρα, το βραδινό φως έχει μοναδική γοητεία όμως και το φως της μέρας στον ασπρόμαυρο δέκτη είναι διαφορετικό. . Παράλληλα οι άνθρωποι στην πόλη τη μέρα έχουν μοναδικές εικαστικές στιγμές. Βγαίνω να φωτογραφίσω και νιώθω γοητευμένος. Η ανάδειξη του θέματος μέσω του βραδινού και απογευματινού φωτός αποτελεί τον ύψιστο φωτογραφικό μου στόχο..»

Ο Βασίλης Καρκατσέλης επισημαίνει:

«Αφήνεται μέσα στις πόλεις, για εικόνες, που με την προσεκτική χρήση του φωτοφράκτη δια-πραγματεύονται τις σχέσεις ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ανάμεσα στο χρώμα και το μη χρώμα, εικόνες που ειρωνεύονται και παίζουν ταυτόχρονα με το θετικό και το αρνητικό. Χωρίς τη χρήση χρωματικών φίλτρων ή ειδικών εφέ, χρησιμοποιεί τον υπάρχοντα φωτισμό με τρόπο τέτοιο που να εισπράττει πνευματική δύναμη από τις εικόνες του. Εργάζεται σε ακατάλληλες για φωτογραφία καιρικές συνθήκες, μόνο έτσι όμως καταφέρνει να εισπράττει ενδιαφέροντα αποτελέσματα, λες και οι ίδιες οι πόλεις θέλουν να του ανταμείψουν για αυτές του τις εμμονές.

Με τέτοια χρήση του μέσου και τέτοια λογική, ο Προκοπίου, μπορεί με άνεση να χρησιμοποιεί το έγχρωμο φιλμ το οποίο οδηγεί πέραν του ρεαλισμού και της αναπαράστασης.»

Ο Β. Καρκατσέλης είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...