Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010

O Pedro Meyer στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Pedro Meyer, Mexican migrant workers, California, USA, 1986/1990
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας παρουσιάζουν στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2010, την έκθεση του διεθνούς φήμης μεξικανού φωτογράφου, Pedro Meyer με τίτλο A long and personal trip throughout the USA. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2010, στις 20:30 στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Μεξικού στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της έκθεσης, στις 24 Νοεμβρίου 2010, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση παρουσία του Pedro Meyer.

Η έκθεση που φιλοξενείται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει φωτογραφίες από το ιδιαίτερα εκτενές «ταξίδι» του Meyer στις ΗΠΑ: διήρκεσε 30 χρόνια αποφέροντας περισσότερες από 80.000 φωτογραφίες. Εξαιτίας της ίδιας της φύσης των ΗΠΑ, μίας χώρας με διάφορες και διαρκώς μεταβαλλόμενες όψεις, ο Meyer θεωρεί σχεδόν αδύνατη την περιγραφή τους ως ολότητα. Γι’ αυτό και οι φωτογραφίες του άλλοτε προσεγγίζουν την φωτογραφία ντοκουμέντου και τη φωτοειδησεογραφία και άλλοτε την φωτογραφία του δρόμου. Άλλωστε η φωτογραφία, που όπως υποστηρίζει ο Meyer δεν αφορά ποτέ μία και μόνη πραγματικότητα, είναι το πιο κατάλληλο μέσο για να περιγραφούν οι πολλές και συχνά αντιτιθέμενες όψεις αυτής της χώρας. Όλα εξαρτώνται από το τι προτίθεται να δει ο θεατής μέσα στην εικόνα και έτσι η αντίληψη διαφέρει από θεατή σε θεατή και φυσικά ανάλογα με τις προθέσεις του φωτογράφου.

Ο Pedro Meyer είναι πολύπλευρος φωτογράφος, και χρόνια τώρα, παράλληλα με την καλλιτεχνική του παραγωγή, εργάζεται για την ανάδειξη της νοτιοαμερικανικής φωτογραφίας. Γεννήθηκε στη Μαδρίτη το 1935, αλλά δύο χρόνια αργότερα οι γονείς του μετανάστευσαν στο Μεξικό, το οποίο και θεωρεί πατρίδα του. Η δημιουργική του περίοδος άρχισε το 1963 όταν αποχώρησε από την μοναδική φωτογραφική ομάδα του Μεξικού και ίδρυσε το Mexican Council of Photography. Το 1976 δημιούργησε ένα διεθνές δίκτυο για την προώθηση της λατινοαμερικανικής φωτογραφίας, ενώ το 1989 εργάστηκε για την ίδρυση τουΙδρύματος Mother Jones για βράβευση εργασιών φωτοειδησεογραφίας. Ασχολούμενος αποκλειστικά με τη φωτογραφία από το 1974 δίδαξε σε φωτογραφικές σχολές-εργαστήρια, εργάστηκε για σημαντικά περιοδικά, οργανισμούς και ιδρύματα και απέσπασε πολλά βραβεία και υποτροφίες.
Το 1990 το ενδιαφέρον του προσέλκυσε η σύγχρονη τεχνολογία και η επεξεργασία των φωτογραφιών με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του Ιδρύματος Pedro Meyer, που επιδιώκει να συμβάλει στην προσεκτική μελέτη, ερμηνεία και έρευνα της φωτογραφίας στο πλαίσιο των νέων τεχνολογιών. Στο συνολικό έργο του Meyer, που έχει παρουσιαστεί σε πολλές χώρες του κόσμου, ξεχωρίζουν οι ενότητες για την σφαγή των φοιτητών στην Πόλη του Μεξικού πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για τους Sandinistas της Νικαράγουα, για τους εργάτες των πετρελαιοπηγών του Μεξικού, για τις «περιοδείες» του στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...