Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Οι μεγαλουπόλεις που αγαπάμε ή μισούμε μέσα από τον φωτοφακό

Ενα ταξίδι γεμάτο παραστάσεις, χρώματα και εικόνες από το Μάρκο Δολόπικο


Eνα ταξίδι στις μεγαλουπόλεις του κόσμου γεμάτο αναμνήσεις, παραστάσεις, χρώματα και εικόνες, μέσα από τον φακό του φωτογράφου Μάρκου Δολόπικου θα ξεκινήσει με ελεύθερη είσοδο στο Κέντρο Τέχνης, Επιστήμης και Μάθησης «Οpen C.A.S.E. 303» στην Κηφισιά το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014. «Το αστικό τοπίο αποτελεί για εμάς έμπνευση αλλά και πρόκληση. Να μπορέσουμε με όπλο τη φωτογραφική μηχανή να αποτυπώσουμε μια στιγμή, ένα σημείο της πόλης διαφορετικά από ό,τι έχει γίνει ως σήμερα, να ανοίξουμε τις δυνατότητες της τεχνικής μας σε διαφορετικές ώρες, με διαφορετικό φωτισμό και κίνηση» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο ίδιος ο καλλιτέχνης.


Μέσα από δύο ξεχωριστές ενότητες η έκθεση «Megalopolis», η οποία περιλαμβάνει έργα σε μεγάλες διαστάσεις, 1,80 Χ 1,60 μέτρα ή και μεγαλύτερα, φέρνει μπροστά στα μάτια του θεατή όσα συγκρατεί η μνήμη μας από μια μεγαλούπολη, χωρίς περιττές λεπτομέρειες. Στην πρώτη ενότητα ο καλλιτέχνης, αποφεύγοντας να δώσει όνομα στα έργα και χωρίς να προσδιορίσει την πόλη ή τον χρόνο που τραβήχτηκαν, αφήνει τη φαντασία του επισκέπτη να δει σε αυτά τις πόλεις που αγαπά, που ονειρεύεται ή που μισεί. Οι περίπου 15 φωτογραφίες αυτής της ενότητας λειτουργούν σαν μια νοητή γέφυρα στον χώρο και στον χρόνο και δείχνοντας μόνο χρώματα και σχήματα αφήνουν τον θεατή να φανταστεί τα μεγέθη και τους όγκους της μεγαλούπολης. Αυτές τραβήχτηκαν από τον κ. Δολόπικο τα τελευταία δέκα χρόνια ως μέρος μιας ενότητας έργων που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό για διακόσμηση εσωτερικών χώρων.

Στη δεύτερη ενότητα ο φακός έχει καταδυθεί στα «εντόσθια» της μεγαλούπολης. Αψυχα, καπνισμένα και μουντά κτίρια γίνονται οι πρωταγωνιστές σε άσπρο και μαύρο. Οι φωτογραφίες αυτές αποτυπώθηκαν στο φωτογραφικό φιλμ - και όχι ψηφιακά - σε διάστημα δύο εβδομάδων, τις οποίες πέρασε στο Λονδίνο φωτογραφίζοντας «το πώς είναι να ζει κάποιος εκεί, στη μεγαλούπολη», όπως περιγράφει ο κ. Δολόπικος. Εβγαινε με τη φωτογραφική του στο χέρι στις 5 τα ξημερώματα για να «πιάσει» με τον φακό του αυτό που ο επισκέπτης δεν βλέπει. Σε αντίθεση με το ποπ ύφος της πρώτης ενότητας και την ειρωνεία επάνω στη ματαιότητα της εντύπωσης, εδώ ο φακός χορογραφεί υποδηλούμενα βιώματα και σπάει τις αντιστάσεις του θεατή.

Η έκθεση «Megalopolis» στο «Open C.A.S.E. 303» στη λεωφόρο Κηφισίας 303 στην Κηφισιά θα διαρκέσει ως το Σάββατο 1 Μαρτίου 2014. Ωρες λειτουργίας: Τετάρτη και Παρασκευή 17.00-21.00 και Σάββατο 14.00-19.00. Στον χώρο της έκθεσης θα διατίθενται προς πώληση 200 μοναδικές, αριθμημένες κασετίνες μαύρου χρώματος, μέσα στις οποίες θα υπάρχουν 12 φωτογραφίες του Μάρκου Δολόπικου σε διαστάσεις 15 Χ 15 εκατοστά.

Δημοσιεύτηκε στο helios plus στις 5 Φεβρουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...