Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

«Αρόδο»- Λιμάνια, πορθμεία και βαρκάρηδες της Άνδρου

«Αρόδο»- Λιμάνια, πορθμεία και βαρκάρηδες της Άνδρου, είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζει φωτογραφικό από το νησί της Άνδρου, από συλλέκτες, μουσεία, φωτογράφους και οικογενειακά αρχεία στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Μέσα από τις φωτογραφίες ξεδιπλώνεται η ζωή των λιμανιών του νησιού και των ανθρώπων τους από τις αρχές του 20ου αιώνα έως το 1965. Η λέξη αρόδο σημαίνει την παραμονή ενός πλοίου ανοιχτά ενός λιμανιού ή ενός όρμου. Μια διαδικασία χαραγμένη στην παράδοση των μικρών νησιωτικών τόπων που δεν είχαν τη δυνατότητα ελλιμενισμού μεγαλύτερων σκαφών. Ο τίτλος της έκθεσης λοιπόν«Αρόδο», αποκαλύπτει παράλληλα και μία κατάσταση αναμονής των βαρκάρηδων που μπαινοβγαίνουν στα λιμάνια της Άνδρου.

Τέσσερα ήταν τα λιμάνια της Άνδρου, στη Χώρα, στο Κόρθι, στο Μπατσί και στο Γαύριο. Καράβια όλων των ειδών έμειναν αρόδο στα λιμάνια αυτά. Οι βαρκάρηδες κουβαλούσαν επιβάτες και εμπορεύματα από και προς τα πλοία με τα κουπιά και συχνά σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Η παράδοση συνεχίστηκε με αγκυροβολημένα καΐκια και βαπόρια, με λιμενεργάτες και λεμβούχους, με καρνάγια και μόλους έως το 1965, όταν εμφανίστηκε το πρώτο οχηματαγωγό πλοίο.

Ο Γιάννης Μαμάης συγκέντρωσε τo υλικό της έκθεσης με τη βοήθεια των κάτοικων της Άνδρου, πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του Λεωνίδα Εμπειρίκου, Σταύρου Πετσόπουλου των εκδόσεων «Άγρα», Παναγιώτη Σπυρόπουλου και Αντώνη Πολέμη για την παραχώρηση των αρχείων τους, καθώς και του Ανδρέα Δούκισσα και της συζύγου του, που παραχώρησαν μέρος από το αρχείο του Σπύρου Μελετζή, ο οποίος είχε φωτογραφήσει την Άνδρο τη δεκαετία του 1950.

Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι προγραμματισμένα για την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010 στις 19:30

Πληροφορίες

Διάρκεια από 14/10/2010 έως 30/10/2010

Στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων- Αίθουσα Γύζης, Ακαδημίας 50, τηλ.: 210 36 21 1601

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...