Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου 2010

Στο Ρέθυμνο η έκθεση φωτογραφίας «Land Ends»

Ρέθυμνο
Στο νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Ρέθυμνο ταξιδεύει από τις 6 Σεπτεμβρίου η έκθεση Land Ends του Παύλου Φυσάκη, στο πλαίσιο της PhotoBiennale 2010.

Η έκθεση αποτελεί ένα ιδιαίτερο φωτογραφικό ταξίδι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα: στη Γαύδο, το Βόρειο Ακρωτήρι, τα Ουράλια και τη Σίντρα.

Πρόκειται για μια αναζήτηση ορίων και ταυτότητας της Ευρώπης. Προσπαθώντας να βρει την απάντηση για το πώς ορίζεται η ευρωπαϊκή ταυτότητα και το όριο, ο Παύλος Φυσάκης ξεκινάει το πρώτο του ταξίδι στη Γαύδο το Δεκέμβριο του 2006. Με τα ίδια ερωτήματα επιστρέφει από τον τελευταίο σταθμό της διαδρομής του, τη Σίντρα της Πορτογαλίας, το Φεβρουάριο του 2008.

Στις εικόνες του αποτυπώνονται τα συναισθήματα των ανθρώπων που επέλεξαν τα συγκεκριμένα μέρη ή αποφάσισαν να παραμείνουν εκεί.

Φωτογραφίζοντας άλλοτε λιτά αλλά εντυπωσιακά τοπία και άλλοτε τους ανθρώπους που ζουν εκεί – οι οποίοι ποζάρουν στο κέντρο των εικόνων του με το τοπίο να έχει τη θέση του φόντου – μας ταξιδεύει μέσα από το φακό του σε τόπους που σπάνια επισκέπτεται κανείς ως τουρίστας.

Παρατηρώντας πιο προσεκτικά τις εικόνες, είτε τους ανθρώπους είτε τα τοπία που απεικονίζονται, ίσως διακρίνουμε ορισμένα ίχνη της ιστορίας των τόπων αυτών ανά τους αιώνες. Κυρίως όμως βλέπουμε το δημιουργό να αναζητά τον ορισμό της ευρωπαϊκής ταυτότητας, ταξιδεύοντας στα όρια του ευρωπαϊκού χώρου και φωτογραφίζοντας τις διαφορές των τοπίων στα τέσσερα άκρα του, που είναι τόσες, όσες και οι ομοιότητες που συνδέουν τους ανθρώπους.

Η έκθεση παρουσιάζεται έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...