Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Η άποψη δύο ελλήνων φωτορεπόρτερ

Δημήτρης Μεσσήνης Επιμελητής φωτογραφικού του Αssociated Ρress στη ΝΑ Ευρώπη
«Παλιότερα δεν υπήρχαν σχολές όπως σήμερα, οπότε και εμφανίστηκαν πολλά ταλέντα. Με τις νέες τεχνολογίες η ταχύτητα μεταφοράς είναι δεδομένη και ο ανταγωνισμός επικεντρώνεται στην ποιότητα, την αμεσότητα και τη φαντασία της εικόνας», λέει ο Δ.Μεσσήνης. Τα «δοκιμασμένα» πρακτορεία, συνεχίζει, αλλάζουν τις απαιτήσεις τους. «Αυτό που ζητάνε όλο και περισσότερα μέσα είναι ο ταυτόχρονος χειρισμός multimedia εφαρμογών. Οι φωτογράφοι να κάνουν και βίντεο ή οι συντάκτες να τραβήξουν και φωτογραφίες. Αυτό, δεν θα έχει πάντα καλό αποτέλεσμα». Και όταν ερωτάται για το μέλλον της φωτοδημοσιογραφίας, η απάντησή του δεν αφήνει περιθώρια: «Οταν πεθάνουν οι ειδήσεις, τότε θα πεθάνει και το φωτορεπορτάζ». Ο Δημήτρης Μεσσήνης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του φωτορεπορτάζ από το 1977 και έχει καλύψει γεγονότα σε 98 συνολικά χώρες. Δεν θα ξεχάσει ποτέ, λέει, τον Νοέμβριο του 1992. Οταν σε κάποιο προάστιο του Σαράγεβο κρύφτηκε σε ένα υπόγειο για 24 ώρες, όσο διήρκεσαν οι βομβαρδισμοί των Σέρβων Λευτέρης Πιταράκης Φωτογράφος του Αssociated Ρress
ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΥΡΕΘΕΙσε πολλές «συζητήσεις για τον θάνατο του φωτορεπορτάζ».
Τις αντιμετωπίζει πάντα με χιούμορ. «Φυσικά και δεν πρόκειται να πεθάνει», λέει.
«Εχει αλλάξει δραματικά, βέβαια. Η εποχή των φωτογράφων που ταξίδευαν για μήνες και των πρακτορείων τύπου Sygma έχει περάσει ανεπιστρεπτί». Διέξοδοι πάντως θα υπάρχουν, όσο η τεχνολογία θα προσφέρει επιλογές. «Οι περισσότεροι στρέφονται στο Ιντερνετ, άλλοι συνεργάζονται με ΜΚΟ που πληρώνουν έστω και μικρά ταξίδια, ενώ κάποιοι αναζητούν ιδρύματα σαν το Πούλιτζερ, που χρηματοδοτούν αποστολές». Στα μεγάλα γεγονότα βλέπει όλο και λιγότερους φωτογράφους από μικρά πρακτορεία, περισσότερους όμως «freelancers», που φτάνουν με προσωπικά έξοδα ή μικρές επιχορηγήσεις. «Και αφού δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων, ζητούμενο θα παραμείνει η ποιότητα και η γνωστοποίηση της δουλειάς μας.
Ακόμα και τα social media μπορούν να βοηθήσουν».
Από το 1998, οπότε ξεκίνησε στο Αssociated Ρress, κάλυψε τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και άλλες χώρες. Το 2007, ενώ κάλυπτε την επιστροφή της Μπεναζίρ Μπούτο στο Πακιστάν, τραυματίστηκε στο μηρό από βομβιστική επίθεση στο Καράτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...