Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2010

«Χαμένες» φωτογραφίες του Άνσελ Άνταμς βρέθηκαν σε γκαράζ


Καλιφόρνια: Εξήντα πέντε γυάλινα αρνητικά φωτογραφιών, έργα του σπουδαίου φωτογράφου Άνσελ Άνταμς, ανακάλυψε Αμερικανός στο... γκαράζ του. Τα αρνητικά είναι από τα πρώτα έργα του φωτογράφου και μέχρι σήμερα θεωρείτο ότι είχαν εξαφανιστεί.

Πριν από δέκα χρόνια κόστιζαν μόλις 45 δολάρια σε δημοπρασία μεταχειρισμένων.

Σήμερα οι κούτες με τα γυάλινα αρνητικά που ανακάλυψε ο Ρικ Νορσίγκιαν στο γκαράζ του, κοστίζουν 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμητή τέχνης.

Μέχρι σήμερα ειδικοί θεωρούσαν ότι τα αρνητικά χάθηκαν σε φωτιά σε σκοτεινό θάλαμο το 1937, όπου καταστράφηκαν 5.000 πλακίδια.

Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχτεί από το 1919 έως τη δεκαετία του 1930, πριν ο Άνσελ Άνταμς, που θεωρείται μία από τις πλέον εμβληματικές μορφές της αμερικάνικης και παγκόσμιας φωτογραφίας, γίνει διάσημος.

Πρόκειται για γυάλινα αρνητικά μεγέθους 6,5 επί 8,5 ιντσών που απεικονίζουν τοπία του Εθνικού Δρυμού Γιόσεμαϊτ και του Σαν Φρανσίσκο.

«Είναι ένας χαμένος κρίκος για τον Άνσελ Άνταμς, την ιστορία και την καριέρα του» δηλώνει, σύμφωνα με το CNN.

Δεν είναι σίγουρο πως κατέληξαν τα αρνητικά στην δημοπρασία μεταχειρισμένων.

Θεωρείται ότι ο Άνσελ Άνταμς τα χρησιμοποιούσε σε μαθήματα προς φοιτητές και πως τα άφησε σε μία αποθήκη, όπου τα βρήκε ο διοργανωτής της δημοπρασίας μεταχειρισμένων κατά τη δεκαετία του 1940.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...