Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Η Ελλάδα του '60 μέσα από τον φακό του Κωνσταντίνου Μάνου στο Μουσείο Μπενάκη


Γυναίκα με κατσίκα, δεκαετία 1960 (Κωνσταντίνος Μάνος/MAGNUM/AURION)
Με τον φωτογραφικό του φακό, ο Κωνσταντίνος Μάνος έφτασε στα απομακρυσμένα χωριά και νησιά της Ελλάδας τη δεκαετία του 1960 όπου άνθρωποι μέσα σε ένα σκηνικό αγροτικής απλότητας και γαλήνης έδιναν με αξιοπρέπεια τον αγώνα τους για επιβίωση.

Το σχολείο, Ολυμπος, Κάρπαθος (Κωνσταντίνος Μάνος/MAGNUM/AURION)
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τη δημιουργία της πολυβραβευμένης ενότητας φωτογραφιών «A Greek Portfolio», το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο κοινό μια έκθεση – αφιέρωμα στη γνωστή αυτή σειρά.

Μουσικοί, δεκαετία 1960 (Κωνσταντίνος Μάνος/MAGNUM/AURION)
Στις φωτογραφίες του αποκρυσταλλώνονται εφήμερες καθημερινές στιγμές και έτσι δημιουργεί εικόνες διαχρονικές. Το πολυβραβευμένο έργο του Κωνσταντίνου Μάνου λειτουργεί ως εφαλτήριο για μια διαφορετική προσέγγιση της ελληνικής υπαίθρου.

Κοιτάζοντας τον χορό, Ολυμπος, Κάρπαθος, δεκαετία 1960 (Κωνσταντίνος Μάνος/MAGNUM/AURION)

Ο Κωνσταντίνος Μάνος επανεξετάζει σήμερα τις λήψεις που πραγματοποίησε κατά το διάστημα 1961-1964 (και συμπληρώθηκαν το 1967), όταν περιηγήθηκε στη γη των γονιών του από άκρη σε άκρη, «ως ένας φιλικός παρατηρητής, δίχως βιασύνη και συγκεκριμένο σχέδιο».

Επιστροφή από τους αγρούς, Κριτσά, Κρήτη, δεκαετία 1960 (Κωνσταντίνος Μάνος/MAGNUM/AURION)
Στο πρώτο μέρος της έκθεσης παρουσιάζεται ένα σύνολο πρωτότυπων εκτυπώσεων από τις φωτογραφίες που επέλεξε ο ίδιος το 1972 για να εικονογραφήσει το ομότιτλο λεύκωμά του. Στο δεύτερο μέρος, τα θέματα σταχυολογήθηκαν από τα 219 πρωτότυπα τυπώματα που πρόσφατα δώρισε ο δημιουργός στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και τα οποία δεν συμπεριέλαβε κατά τη σύνθεση του βιβλίου «A Greek Portfolio».

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο Γιάννης Δήμου.


Αγόρι με τσέρκι, Κρήτη, δεκαετία 1960 (Κωνσταντίνος Μάνος/MAGNUM/AURION)
Συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Μάνο 

Με αφορμή την έκθεση «A Greek Portfolio, ο έλληνας καλλιτέχνης της διασποράς και μέλος του διεθνούς πρακτορείου Magnum Photos Κωνσταντίνος Μάνος παρουσιάζει σε slide-show το συνολικό του έργο την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 5.30 το απόγευμα, στο Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο οδού Πειραιώς.

Θα μιλήσει για την πρώτη του επαγγελματική δραστηριότητα ως επίσημος φωτογράφος της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστόνης το 1961, για τη συνεργασία του με τα περιοδικά Esquire, Life και Look καθώς και για την παραγωγή πολυμέσων «Where’s Boston?» που οδήγησε στην έκδοση του βιβλίου του «Bostonians» το 1974. Εκτενής αναφορά θα γίνει στα ταξίδια που πραγματοποίησε στη χώρα μας τη δεκαετία του 1960 και στο πολυβραβευμένο λεύκωμα «A Greek Portfolio».

Η ομιλία του Μάνου θα κλείσει με την παρουσίαση του εν εξελίξει έργου του με τον τίτλο «American Color».

Ακόμη, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην έκθεση:

- Από τον φωτογράφο Κωνσταντίνο Μάνο την Παρασκευή 24 Μαΐου στις 12 και την Πέμπτη 30 Μαΐου στις 6 το απόγευμα.

- Από τις επιμελήτριες του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου στις 6, 13, 20 και 27 Ιουνίου στις 12.

* Εκθεση «A Greek Portfolio. 50 χρόνια μετά» του Κωνσταντίνου Μάνου στο Μουσείο Μπενάκη (Κεντρικό Κτήριο, Κουμπάρη 1, τηλ. 210-3671.000) από 21 Μαΐου έως 25 Αυγούστου. Εισιτήρια: 3 και 5 ευρώ.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...