Ο Γάλλος φωτογράφος JR είναι ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης γκαλερί τέχνης στον κόσμο. Τα έργα του δεν τα εκθέτει σε μουσεία, αλλά εκεί όπου μπορούν όλοι να τα δουν: στους δρόμους. Ο τολμηρός φωτογράφος, ο οποίος έχει επιλέξει την ανωνυμία, μιλά μέσα από τις φωτογραφίες του για την αφοσίωση, την ελευθερία, την ταυτότητα και τα όρια, ενώ είναι ο νικητής του TED Prize για το 2011.
Η έμπνευσή του προήλθε όταν βρήκε μια φωτογραφική μηχανή στο μετρό του Παρισιού. Από τότε, ξεκίνησε να ασχολείται με την ευρωπαϊκή τέχνη του δρόμου, εντοπίζοντας ανθρώπους, οι οποίοι επικοινωνούσαν τα μηνύματά τους μέσα από τους τοίχους της πόλης. Έπειτα, συνέχισε την εξερεύνησή του πάνω στα όρια, παρατηρώντας ανθρώπους σε ξεχασμένες υπόγειες γωνιές ή από τις στέγες του Παρισιού.
Το 2006, κατάφερε να ολοκληρώσει την παράτολμη και παράνομη έκθεση «Πορτραίτο μιας γενιάς» («Portrait of a generation»). Επιχείρησε να φωτογραφήσει «κακοποιούς» των προαστίων και στη συνέχεια διακόσμησε με τις φωτογραφίες τυπώμενες σε τεράστιες διαστάσεις τις αστικές περιοχές του Παρισιού. Η παράνομη πράξη του έλαβε θεσμική αναγνώριση, όταν το Δημαρχείο της Πόλης του Παρισιού επέλεξε να προβάλει τα πορτραίτα στην πρόσοψή του.
Ο JR δε σταμάτησε όμως εκεί. Το 2007 πραγματοποίησε σε συνεργασία με τον φωτογράφο Marco, τη μεγαλύτερη παράνομη έκθεση που έχει γίνει ποτέ και η οποία είχε τίτλο «Πρόσωπο με Πρόσωπο» («Face 2 Face»). Ο JR δημοσίευσε τεράστια πορτραίτα Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε οκτώ παλαιστινιακές και ισραηλινές πόλεις, και στις δύο μεριές του Τείχους του Αίσχους στη Δυτική Όχθη.
Μετά το Παρίσι και την Μέση Ανατολή, επέκτεινε την τέχνη του και το πάθος για τη φωτογραφία, στην Αφρική, όπου «διακόσμησε» ακόμη και ερειπωμένες γέφυρες με πορτραίτα αφρικανών γυναικών, καθώς και στη Βραζιλία, όπου «στόλισε» παλιά τρένα και τις στέγες στις φαβέλες με τέτοιο τρόπο, ώστε οι φωτογραφίες να προστατεύουν τα μικρά χαμόσπιτα από τη βροχή.
Για το έτος 2011, ανακηρύχθηκε ο νικητής του βραβείου Ted, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον περσινό νικητή και πολύ γνωστό σεφ, Jamie Oliver. Το βραβείο Ted, το οποίο πήρε το όνομά του από τις λέξεις Τεχνολογία, Διασκέδαση και Σχέδιο (Technology, Entertainment, Design) επιβραβεύει κάθε χρόνο τα άτομα εκείνα που με το έργο τους επιχειρούν να αλλάξουν τον κόσμο μέσα από μια επιθυμία τους («One Wish to Change the World»). Το βραβείο για το νικητή αντιστοιχεί σε 100.000 δολάρια.
Ο JR, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, δεν επικεντρώθηκε στο φαγητό, αλλά στη δύναμη της εικόνας. Δεν πιστεύει πως θα αλλάξει τον κόσμο, όπως δηλώνει, αλλά μερικές φορές «ένα και μόνο χαμόγελο σε ένα απρόσμενο μέρος, μπορεί να σε κάνει να ονειρεύεσαι ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει».
Αν θέλετε να δείτε περισσότερο από το συνολικό έργο του JR, μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του: www.jr-art.net/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!