Τέσσερις εκθέσεις της 21ης Διεθνούς Φωτογραφικής Συνάντησης Θεσσαλονίκης ταξιδεύουν από τις 13 Αυγούστου στον παραθαλάσσιο Πάνορμο της Κρήτης και παρουσιάζονται στον Χαρουπόμυλο.
Ο Χαρουπόμυλος αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Ήταν βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας χαρουπιού, χτίστηκε το 1930 και είναι το μοναδικό βιομηχανικό κτίριο αυτού του είδους σε όλη την Κρήτη.
Ο θεσσαλονικιός πολιτικός μηχανικός, Αχιλλέας Τηλέγραφος παρουσιάζει στην έκθεσή του «Άχρονη χώρα» εικόνες του φυσικού και αστικού τοπίου της Σαντορίνης που τράβηξε με μια μικρή φωτογραφική μηχανή το καλοκαίρι του 2004. Μέσα από το έργο του επιχειρεί να διερευνήσει τις μεταβολές στο περιβάλλον του νησιού, όπως προκύπτουν με το πέρασμα των χρόνων, ξεφεύγοντας από τα κλασικά στερεότυπα απεικόνισης του τόπου.
Με τον τίτλο «38 δευτερόλεπτα», ο Παναγιώτης Τομαράς εκθέτει φωτογραφίες που τράβηξε με έναν παράδοξο τρόπο. Το φιλμ κατά τη διάρκεια της λήψης των εικόνων, κινείται καταγράφοντας μία διαδοχή σημείων. Παρατηρώντας κανείς αυτές τις φωτογραφίες θα δει πως κάθε κινούμενο σώμα έχει την ίδια κατεύθυνση. Οι άνθρωποι που κινούνται μέσα στις εικόνες, φαίνεται να έχουν κοινή αφετηρία και κοινό τέλος ενώ όλες οι κινήσεις που απεικονίζονται διήρκησαν 38 δευτερόλεπτα κάθε μία.
Ο Ολλανδός Marin Hock φωτογράφισε τις κινήσεις χορευτών οι οποίοι μιμούμενοι την κίνηση των πεζών στο δρόμο, κέντρισαν το ενδιαφέρον του φωτογράφου και των περαστικών με τις αέρινες και πολλές φορές αστείες φιγούρες τους. Οι εικόνες αυτές με τα στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή του Λονδίνου εκτίθενται στον Χαρουπόμυλο υπό τον τίτλο «Les Passeurs». Τέλος, στην έκθεση «Slices of life» του Martijn Peters στο επίκεντρο έρχεται η συμπεριφορά των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους σε έναν δημόσιο χώρο. Παρατηρώντας τους ανθρώπους, απεικονίζονται ασυνήθιστες στιγμές με έναν ιδιαίτερο τρόπο που κάνουν τον θεατή να αναρωτιέται αν τελικά οι φωτογραφίες είναι σκηνοθετημένες ή όχι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!