Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Με δύο εκθέσεις συνεχίζεται η PhotoBiennale 2010


Με δύο νέες φωτογραφικές εκθέσεις συνεχίζεται η PhotoBiennale 2010/21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση. Εικόνες γυναικών της Ευρώπης και φωτογραφίες από εργοτάξιο οικοδομής φιλοξενούν οι δύο εκθέσεις που διοργανώνονται από τις 9 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

Γυναίκες της Ευρώπης

Το θέμα της γυναίκας διερευνούν μέσα από τη φωτογραφία καταξιωμένοι αλλά και ανερχόμενοι Ευρωπαίοι δημιουργοί.

Με σύνθημα «Το θέμα μας είναι η γυναίκα, ο στόχος μας η φωτογραφία», οι δημιουργοί επιχειρούν να αποτυπώσουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο και ύφος, τα κοινά χαρακτηριστικά και τις διαφορές των Ευρωπαίων γυναικών, κατά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Έχοντας ως βασική πρόκληση να παρουσιάσουν τις ποικίλες αναπαραστάσεις και εικόνες του χώρου που καταλαμβάνουν οι γυναίκες μέσα στην οικογένεια και το εργασιακό περιβάλλον, πάντα σ’ ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, οι δημιουργοί της έκθεσης συνθέτουν εικόνες όπου η γυναίκα παρουσιάζεται με διάφορους τρόπους.

Παράλληλα, μέσα από τα έργα της έκθεσης μπορεί κανείς να αναρωτηθεί για το πώς η ιστορία, η γεωγραφία και ο πολιτισμός διαμορφώνουν τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο ο κάθε δημιουργός επιλέγει τελικά να μας παρουσιάσει την εικόνα της γυναίκας.

Το πρότζεκτ διευθύνει η Βερονίκ Μπουρζουάν, δημιουργός και διευθύντρια του Atelier Reflexe et Fabrique des Illusions (Γαλλία), είχε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τα έτη 2006-2007.

Η έκθεση παρουσιάστηκε σε διεθνή Φεστιβάλ, γκαλερί και μουσεία και φιλοξενείται στην Γκαλερί Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (Λ. Στρατού 2Α, τηλ. 2310821231) από 9 Ιουνίου έως 17 Ιουλίου.

Out on a limp

Το εργοτάξιο μιας οικοδομής είναι ο χώρος που επέλεξε να φωτογραφήσει η Μυρτώ Παπαδοπούλου, νικήτρια του βραβείου Cedefop/Photomuseum στο πλαίσιο της Photobiennale/20ής Φωτογραφικής Συγκυρίας Απρίλιος-Μάιος 2008.

Όπως λέει η ίδια η δημιουργός, στη συγκεκριμένη σειρά φωτογραφιών, επιχειρεί να αποκαλύψει τα παράδοξα που συμβαίνουν στο τραχύ περιβάλλον ενός εργοτάξιου οικοδομής, να αποτυπώσει τη μοναξιά και την ηρεμία που αναδύονται σε αντίθεση με αυτόν τον συχνά θορυβώδη, επικίνδυνο, βρώμικο και δύσκολο κόσμο των κατασκευών.

Τα έργα της απεικονίζουν αυτή τη γεμάτη προκλήσεις δουλειά αλλά και την απομόνωση των ανθρώπων που εργάζονται εκεί, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας της «μαζικής παραγωγής».

Η έκθεση, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο New York Photo Festival 09, φιλοξενείται στο φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης από τις 9 Ιουνίου έως τις 15 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...